In the early nineteenth century, glasshouses were relatively small and little different from the orangeries of previous years. They were predominantly built of stone and would have large windows and occasionally glazed roofs.

At Syon the commission for the new Conservatory was given to Charles Fowler, an architect who specialised in large industrial buildings; in his use of the new metalworking technologies being developed in the English midlands, he spanned the twin disciplines of architecture and engineering.  At Syon he created a building whose delicate structure was combined with a neo-classical elevation on a Palladian model which can be seen in the photos that followed.

The project was to carry out repairs to the glass and framework for one quarter of the main dome at the lower slayed level, with both an internal birdcage scaffold, and external access scaffold with a temporary roof to provide protection and weatherproofing. The design was especially tricky given the shape of the structure. With only two sides coming down to ground, the temporary roof structure was partly supported from the existing structure and linked through to the internal scaffold for stability.

This was our third project on the site helping to maintain the beauty of this historic site.

Scaffolding was erected by Unique Scaffolding Ltd